بازده سرمایه گذاری چیست؟ بهترین سرمایه گذاری در ایران
بازده سرمایه گذاری یا ROI چیست؟ فرمول محاسبه بازده
بازده سرمایه گذاری؛ یکی از اصلیترین مفاهیم در رابطه با سرمایه گذاری است. دانش بیشتر نسبت به بازده سرمایه و مقایسه نرخ بازدهی سرمایه گذاریهای مختلف به سرمایه گذاران کمک میکند تا تصمیمات بهتری بگیرند و در آینده ریسک کمتری را تجربه کنند. در این مقاله میخواهیم به بررسی مفهوم بازده و روش محاسبه بازده بپردازیم.
بازده سرمایه گذاری چیست؟
بازده به میزان سودی که یک سرمایه گذار، از سرمایه گذاری خود کسب میکند میگویند، در واقع به تفاوت ارزش فعلی یک سرمایه با هزینه اولیه آن میگویند. بازده معمولا به صورت درصدی اعلام میشود. بررسی میزان بازده یک سرمایه گذاری از اصلیترین اقداماتی است که باید قبل از شروع سرمایه گذاری انجام داد. در واقع نرخ بازده معیاری مهم برای آینده مالی یک پروژه یا طرح است و میتوانید میزان سود احتمالی خود را با آن بسنجید.
خوب است بدانید، سرمایه گذاری چیست؟ انواع روشهای سرمایه گذاری
فرمول محاسبه بازده ROI
نرخ بازده سرمایه یا نرخ بازگشت سرمایه و به انگلیسی Return of Investment یا "ROI" همگی به یک مفهوم اشاره دارند. به عبارت سادهتر بازدهی سرمایه گذاری میزان کارایی و سودآور بود آن را مشخص میکند. فرمول محاسبه بازده به ما کمک میکند تا بازدهی سرمایه گذاریهای مختلف را بسنجیم. برای محاسبه بازدهی سرمایه از فرمول زیر استفاده میشود.
اهمیت و کاربرد بازده سرمایه چیست؟
اهمیت بازده سرمایه یا ROl محاسبه سود حاصل از یک سرمایه گذاری است، به ویژه در سرمایه گذاریهایی با سود بیشتر این محاسبه نرخ بازده ضروریتر است. به عنوان مثال شما میخواهید بدانید پس از گذشت یک سال سرمایه گذاری در طلا بهتر بوده یا بورس، برای فهمیدن این امر نیاز داریم تا نرخ بازدهی را به طور دقیق به دست آوریم.
همچنین شما با دانستن بازده سرمایه گذاری های مختلف در بازههای زمانی معین میتوانید راحتتر دست به انتخاب بزنید. البته باید در نظر داشته باشید در انتخاب سرمایه گذاری مناسب تنها معیار نباید بازده باشد زیرا عوملی همچون ریسک سرمایه گذاری اهمیت زیادی دارد. پیشنهاد میکینم ریسک سرمایه گذاری چیست؟ را بخوانید.
به عنوان مثال فرض کنید میخواهید بین دو گزینه سرمایه گذاری که بازدهی 30 و 20 درصد دارند انتخاب کنید، شاید اگر تنها معیار انتخاب بازده بیشتر، بازده 30 درصد گزینه بهتری باشد. اما زمانی که شما فاکتورهای دیگری همچون ریسک را در نظر بگیرید زیرا در برخی از سرمایه گذاری را ریسک از دست دادن سرمایه وجود دارد. به همین دلیل ممکن است بازده کمتر با ریسک حداقلی گزینه بهتری باشد.
مشکلات و معایب بازده سرمایه گذاری چیست؟
همانطور که پیش از این گفتیم با وجود اینکه فرمول نرخ بازدهی در انتخاب سرمایه گذاری کمک کنده است، اما نمیتوان تنها به همین فاکتور اکتفا کرد زیرا مشکلات و معایبی در پی دارد که قابل چشم پوشیدن نیست. پیش از این ریسک سرمایه گذاری را گفتیم در ادامه میگوییم به چه دلایلی محاسبه بازده سرمایه یا ROI کافی نیست.
- در نظر نگرفتن زمان
یکی از مشکلات اصلی ROI یا بازده سرمایه، صرف نظر از زمان است. یعنی بازدهی که محاسبه میشود محدودیت زمانی ندارد. به عنوان مثال بازدهی دو سرمایه گذاری 20 درصد است اما اولی در یک سال و دومی در چند سال محقق شده است. طبیعتا بازده سرمایه گذاری کوتاه مدت در زمان کمتری به این نرخ بازدهی رسیده است و گزینه بهتری برای سرمایه گذاری هستند. برای حل مشکل زمان باید بازده سرمایه گذاریهای سالانه یا در بازهای زمانی مشخص را مقایسه کنید.
- ریسک بازار
پیش از این از گفتیم ریسک که یکی از مهمترین مسائل سرمایه گذاری است، در بازده سرمایه گذاری لحاظ نمیشود. تقریبا در اکثر موارد هرچه بازده سرمایه گذاری بیشتر باشد ریسک احتمالی نیز بیشتر است. به همین دلیل بی توجهی به ریسک بازارمالی عواقب زیاد و جبران ناپذیری میتواند داشته باشد.
- محاسبه تمام هزینهها
چالشی که ممکن است به صورت عمدی یا سهوی با آن مواجه بشوید، عدم محاسبه تمام هزینهها به صورت دقیق است. در واقع اگر ریز هزینهها در بازده سرمایه به طور دقیق حساب نشوند، بازده سرمایه درست نیست. به عنوان مثال اگر تمام هزینههای مربوط به مالیات، کمیسیون، بیمه و... لحاظ نشوند ممکن است بازده سرمایه کمتر از انتظار باشد.
- مشکل در محاسبه نتایج کیفی
محدودیتی که در محاسبه بازده وجود دارد، ناتوانی در محاسبه نتایج کیفی و غیرمادی است. به عنوان مثال شرکتی سیستمهای کامپیوتری قدیمی را با سیستمهای جدید تعویض میکند این امر موجب افزایش کارایی کارمندان میشود و میتوان بازده را از طریق پیشرفت کاری محاسبه کرد. اما نمیتوان تاثیر مثبتی که بر روحیه کارمندان و رضتیت شغلی آنان شده است قابل اندازه گیری نیست.
عوامل موثر بر بازده چیست؟
عوامل اقتصادی کلان | سیاستها و خط مشی دولت، وضعیت اقتصادی کشور و شرایط کلان بازار. |
عوامل اقتصادی خرد | وضعیت صنعت، میزان تقاضا و کشش کالای تولیدی، و وضعیت مالی و حسابهای شرکت. |
عوامل غیر اقتصادی | فرهنگ و جامعه، سیاستهای مدیریت شرکت و تمایل به ریسکپذیری. |
عوامل موثر بر بازده موارد زیادی هستند که در این مقاله تا حدودی به آنها اشاره کردیم. در حالت کلی میتوان عوامل موثر بر بازده را به سه دسته اقتصادن خرد، اقتصاد کلان و عوامل غیراقتصادی دسته بندی کرد که هر کدام از اینها نیز شامل موارد دیگری میشود. جدول پایین این دسته بندی را مشخص کرده است:
استراتژی افزایش بازده در اسمارت فاندینگ
برای افزایش بازده در سرمایه گذاری، سرمایه گذاران باید از راهکارهای مختلفی استفاده کنند. اما دنبال کردن این استراتژیها ممکن است گاهی طولانی و زمان بر باشد و یا نیاز به دانش خاصی داشته باشد. خوشبختانه اسمارت فاندینگ که یک پلتفرم سرمایه گذاری به روش کرادفاندینگ است این مشکل را بهبود بخشیده و سرمایه گذاران با تجزیه و تحلیل دقیق هزینهها و سودهای پیش بینی شده میتوانند به بهترین تصمیمات مالی و بازده ممکن دست یابند. همچنین اسمارت فاندینگ تمام هزینههای جانبی همچون مالیات و کمیسیون را محاسبه کرده تا بهترین پیش بینی بازده در پروژههای سرمایه گذاری را تجربه کنید.
کرادفاندینگ یا تامین مالی جمعی چیست؟
اسمارت فاندینگ به برگزاری پروژههای مختلف سرمایه گذاری علاوه بر کاهش ریسک به افزایش بازده نیز منجر میشود. در واقع سرمایه گذاران با میتوانند داراییهای خودرا در طرح های مختلف سرمایه گذاری کنند تا علاوه بر تجربه ریسک حداقلی وبازده بهتر بتوانند از نتایج کیفی و تاثیر اجتماعی مثبت حاصل از کمک به کسبوکارهای کوچک و مختلف مختلف برسند. بنابراین سرمایه گذاران در اسمارت فاندینگ با استراتژیهای مناسب میتوانند بهترین بازده در کوتاه مدت با ریسک حداقل را تجربه کنند.